Nästa genereations terrängbil från Volvo

Terrängbil 11, Terrängbil 13 och Terrängbil 20 utgör en central del av den svenska Försvarsmaktens motoriserade styrkor och spelar en viktig roll i arméns operativa kapacitet. Dessa fordon har utvecklats för att möta de unika kraven på mobilitet, tillförlitlighet och mångsidighet inom olika militära operationer i Sveriges varierade terräng. Från djupa skogar till fjällterräng, dessa terrängbilar är designade för att transportera trupper, utrustning och materiel under de mest krävande förhållanden.

Terrängbil 11 (Tgb 11)

Terrängbil 11, baserad på Volvo C303, introducerades under det tidiga 1970-talet och tjänade som en lätt terrängbil. Den är känd för sin robusta konstruktion, utmärkta terrängegenskaper och höga vattentäthet. Tgb 11 är utrustad med en kraftfull sexcylindrig motor och en manuell växellåda. Den har permanent fyrhjulsdrift, differentialspärrar på både fram- och bakaxeln, och en unik portalaxelkonstruktion som erbjuder hög markfrigång. Detta fordon har använts för en rad olika uppgifter, inklusive patrullering, transport av personal och lättare materieltransport.

Terrängbil 13 (Tgb 13)

Terrängbil 13, som också bygger på Volvo C303-plattformen, är en längre version av Tgb 11 och erbjuder ökad lastkapacitet och rymd för ytterligare personal. Tgb 13 delar många tekniska egenskaper med sin föregångare, inklusive drivlinan och fyrhjulsdriftsystemet, men skiljer sig genom sin förlängda kaross och förmågan att bära större laster. Detta fordon har använts för liknande roller som Tgb 11 men med fördelen av att kunna transportera större mängder utrustning eller fler soldater.

Terrängbil 20 (Tgb 20)

Terrängbil 20 representerar en ännu större och mer kapabel klass av militära fordon. Baseras på Volvo C304-chassit, Tgb 20 är designad för att hantera tunga laster och erbjuder en ännu starkare motor och förbättrade lastkapaciteter jämfört med sina föregångare. Med sin rymliga kaross kan Tgb 20 transportera större grupper av soldater eller omfattande mängder materiel över långa sträckor i krävande terräng. Dess robusta konstruktion och kraftfulla drivsystem gör den till ett idealiskt val för tunga transportuppgifter och logistiskt stöd i fält.

Relaterat inlägg